Test av Hörlurar

Jonas Westberg och Isabelle Olsson läser båda musik på gymnasiet i Sundsvall, och för Plånbokens räkning har de testat tre olika sorters hörlurar för att ta reda på vilka som lät bäst, såg snyggast ut och var skönast att bära. Vår reporter har också pratat med audiologen Ulrik Schmidt på Sundsvalls sjukhus för att få svar på vilka lurar som är skonsammast mot örat och hörseln.

I Plånboken 2 december testade Jonas Westberg och Isabelle Olsson tre sorters hörlurar.

Ett par stora hörlurar som sluter runt hela örat av märket Pioneer SE-M290. Pris: 349 kr.
Ett par mindre bygellurar som ligger på örat av märket Koss Porta Pro. Pris 399 kr.
Ett par insticksproppar som stoppas in i örat av märket Scull Candy. Pris 299 kr.

Jonas och Isabelle testade både ljudkvalité, komfort och användarvänlighet och utseende.

Vi gick också till hörselmottagningen på Sundsvalls sjukhus, dar audiolog Ulrik Schmidt jobbar.
Enligt honom var det tidigare lätt att se att de flesta hörselskadorna kom från bullriga yrken, såsom skogsarbete eller plåtslageri. Nuförtiden, när många använder bärbara musikmaskiner och hörlurar, ser vårdpersonalen att många hörselskador kommer från ett alltför frekvent musiklyssnande.

-Man pratar om moderna hörselskodor och om iPod-öron, säger Ulrik Schmidt.

På sjukhuset var insickslurarna, eller de så kallade in-ear lurarna som man petar in i örat inte så populära. Pioneer och Koss, som båda ligger utanpå örat gick hem bättre.

- Generellt kan jag säga att känsel är en del av hörselsinnet. Vi känner en del av vår hörsel. Med Instickslurarna får man ljudgivaren nära trumhinnan och man tar bort känslan av ljudet, och jag skulle tro att man har svårare att bedöma när ljudet blir för högt med instickspropparna än med lurar som sitter runt öronen.

Ulrik Schmidts kollega, hörselteknikern Mikael Westin håller med:
- Med de lurar som man petar in i örat blir det ett jädrans ljudtryck. För mina egna barn skulle jag förespråka utanpåliggande lurar.

Hur vet man då hur starkt man kan lussna, och när ljudet börjar bli skadligt?
- När man börjar komma upp på dom nivåer då man efter att man lyssnat börjar få en lockkänsla i öronen och det börjar pipa i öronen, då är det fara och färde enligt Ulrik Schmidt.Då vet man att man lyssnat på för högt.
Höga ljud kan dessutom vara beroendeframkallande, berättar Ulrik.
- Det är ungefär som att äta starkt kryddad mat: man frigör smärtstillande ämnen från nervsystemet som man vänjer sig vid och mår bra utav, så visst kan det vara beroendeframkallande att lyssna på hög musik.

Från vår testpanel är utlåtandena inte riktigt lika tydliga och samstämmiga som de var på sjukhuset.

Isabelle:
- Koss var bra. De var sköna och man hörde bra i dem. De stora lurarna var också bra men in-ear lurarna var inte inte lika bra.

Jonas:
- Det blir de stora Pioneerlurarna, där man kan ta bort allt annat ljud och bara ta in och koncentrera sig på musiken. De är lite klumpiga och sladden är lång men kvalitén och ljudet är bra, de får fyra solar av mig!
In ear är bra om man pratar i telefonen, men det är inga inga hörlurar jag vill lyssna på musik på för dom har lite förför dålig kvalite. Det samma gäller Koss, eftersom dom inte stänger in ljudet utan sitter lite svajigt, så tycker jag att Pioneer tar hem vinsten.

Men om man för in omständigheten att lurarna ska vara praktiska när man rör sig också, då blir det annat ljud i skällan:

Jonas:
- De stora Pionerlurarna skulle jag inte ha på mig på stan, de är för bökiga för det. Då föredrar jag in-ear, det är inte lika bra kvalité men det är inga stora muffar utan snyggare och diskretare.
Isabelle föredrar Koss även där:
- Koss är ändå ganska diskreta, och de sitter bra. In-ear lurarna far ut ur örat ganska lätt.

Det slutgiltiga utlåtandet blir alltså:
Jonas:
- Kvalité går före snygghet, så det blir Pioneer för mig.
Isabelle:
- Ja men om man ska vara bland folk, då kanske man tväljer de andra.