Ofrivillige aktivistenFlygvärdinnan Lone bytte jetsetliv mot orangutanger i djungeln. Bakom beslutet: en full mamma. Rastafariern Erik blev plötsligt politisk aktivist - i fängelset.

I Verkligheten ikväll, om de som oväntat ställt om sina liv. Dessutom ditt kiss som energikälla, Familjen Adams-huset i Mexico City och sista samtalet till Sebastian i friheten.

Imorgon börjar klimattoppmötet i Köpenhamn. Allt pekar på att vi har bara en sak att göra: att ställa om våra liv. I Verkligheten ikväll, om människor som gjort just detta. Men går det att lägga om, bara så där? Eller är det allting något annat som ligger i botten, djupt inom oss?

Flygvärdinnan som bytte flock
Det går en flygvärdinna på John F Kennedy Airport i New York. Noggrant struken dress, perfekt manikerade röda naglar, axellångt glittrande hår. Lone Dröscher Nielsen lever ett framrusande Sex and the city-liv. Lunch i Milano, middag i Florens, vidare till Paris, manikyr i LA.

Ett par år senare sitter hon i en djungel i Borneo och stirrar på ett gäng apor i ett träd. Hon känner att hon måste byta liv. Snart kommer hon bli mamma åt över 700 föräldralösa orangutanger. 

Vad var det som hände? Och hur mycket har beslutet att göra med en mamma som var full? Verklighetens Måns Mosesson berättar historien om Lone. Apor bryter aldrig löften, säger hon, och om de älskar dig så kan de visa det. 

Den ofrivillige aktivisten
Köpenhamn rustar upp inför klimattoppmötet. En som vill dit och demonstrera är Erik Bonk. Men aktivism har inte alltid varit en självklarhet. Att han ändå åkte till Göteborg 2001 var resultatet av en kompromiss - för reiligösa rastafariern Erik var politik lika med Babylon. 

Men så hamnade han mitt i stridigheterna och satt ett år i fängelse för våldsamt upplopp. Och det var där det hände. Straffet fick ingen avskräckande effekt. Fängelset skapade en aktivist. Rosa Fernandez berättar historien om tre dagar som förändrade Erik.

Sebastian i friheten
Det har nu gått snart tre månader sedan Sebastian utvisades till Chile. Under hösten har du fått följa med på hans resa från Österåkersanstalten där han suttit i två år för grovt narkotikabrott till ett land han inte känner sig hemma i. 

Ikväll slår Shang en sista pling till Sebastian i friheten. Frågan är: hur förvaltar han den? Det visar sig bli en geografisk överraskning.

Nöden är uppfinningarnas moder
Energikrisen kan göra att vi måste komma i kontakt med saker inom oss som vi kanske inte vill veta av. För nöden tvingar forskarna att leta i varje skrymsle efter energikällor. Nu vänder man blicken inåt, mot vår egen kropp. Vårt eget kiss.

Familjen Adams i Mexico
I Utanför ditt fönster ger Max en bild från jättestaden Mexico City, om fulla marriachis som partyräddare, tolvfiliga motorvägar och en svårfångad tant i ett Familjen Adams-hus.