ulricehamn

Blev okontaktbar av energidryck

Ätradalsskolan i Ulricehamns kommun har infört totaltförbud för energidrycker sedan 13-åriga Svante fick föras till sjukhus. Under en lektion fick han kramper, skakade och var okontakbar efter att ha druckit tre energidrycker.

Det var under en lektion som läraren slog larm om att Svante inte mådde bra. Under förmiddagen hade han först druckit en energidryck och sedan "halsat två på raken" som han själv beskriver det.

– Jag skakade och kunde inte prata, säger Svante.

Svante är inte den enda eleven på Ätradalsskolan som tidigare drack en hel del energidryck, det berättar rektorn Helge Hesslefors.

– Man upplevde ibland att eleverna var stirriga, lite beteendeförändrade, säger Hesslefors.

I en undersökning bland skolsköterskor runt om i landet som program Kaliber i P1 gjort, så tycker många skolsköterskor att energidryck bland unga är ett problem. Många vill därför vill ha en generell åldersgräns vid köp av energidryck.

Efter händelsen med Svante så beslöt Ätradalsskolan tillsammans med elever och föräldrar att förbjuda energidrycker på skolan. Dessutom har lokala handlare på orten slutat sälja till ungdomar under 15 år.

– Ett omåttligt drickande av energidrycker måste stävjas, säger Helge Hesslefos.

Men även om Svante inte dricker lika mycket energidryck som han gjorde tidigare, så har han inte slutat helt, trots det som hänt.

– Får jag tag på en så dricker jag, säger han. Men jag dricker inte lika mycket som tidigare och tror inte att det som hände ska hända igen.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se