Linköping

Clark Olofsson överklagar till HD

Uppdaterad 15:23
Hovrätten fastställer fängelsedomen på nio år och livstids utvisning för Daniel Demuynck, mer känd som Clark Olofsson. Nu överklagar Olofsson domen till Högsta domstolen.
– Men jag tror våra chanser att få upp målet i HD är begränsade, säger Olofssons advokat Ola Salomonsson till SR Östergötland.

Clark Olofsson dömdes i somras av Linköpings tingsrätt till nio års fängelse och livstids utvisning. Han fick ytterligare fem år för att ha förverkat sin tidigare villkorliga dom.

Totalt var nio personer inblandade i narkotikahärvan. Enligt åklagaren ska de ha smugglat in 176 kilo amfetamin och cannabis i Sverige. Narkotikautredningen är den största i Sverige någonsin och det var östgötapolisens narkotikarotel som avslöjade ligan.

Sju av de övriga inblandade fick upp till tio års fängelse av tingsrätten. En person friades helt.

62-årige Olofsson, som numera heter Daniel Demuynck och är belgisk medborgare, ansåg att straffet var för hårt i förhållande till den roll han hade i narkotikaligan. Han överklagade därför domen och ansåg att utvisningen på livstid skulle hävas. Han framhöll bland annat att han har både barn och barnbarn i Sverige.

Men Clark Olofsson fick inget gehör hos Göta hovrätt. Domstolen fastställer idag Linköpings tingsrätts fängelsestraff, han ska efter avtjänat straff utvisas ur landet för all framtid.

Olofssons advokat Ola Salomonsson uppger att hans klient tänker överklaga domen till Högsta domstolen (HD).

– Han är inte en så viktig länk, hade han inte gjort det han erkänt så hade en narkotikaaffär ändå kommit till stånd, säger Salomonsson.

Han tror dock att chansen att HD ska ta uppfallet är begränsad.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se