FN:s KLIMATMÖTE

Unga pressar förhandlarna i Köpenhamn

I dag inleddes FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i förhoppningen att man ska lyckas nå en överenskommelse om att minska utsläppen av växthusgaser på kort och lång sikt. Många ungdomar är i Köpenhamn och försöker påverka förhandlarna.

En av dem är Lea Wickman från Fijiöarna, ett av de lågt liggande öländerna, som påverkas av ett förändrat klimat.

– Vi vill se ett legalt bindande avtal säger Lea Wickman. Och hon ser redan effekterna av ett förändrat klimat i form av häftiga cykloner och översvämningar och en bostäder som spolas bort av en stigande havsnivå på Fijiöarna.

Som symbol för den här konferensen har den danske ordföranden valt en grå trasselsudd, som väl ska föreställa jorden. Men det kan också vara en symbol för hur intrikata de här förhandlingarna kommer att bli.

Den svenske miljöministern Andreas Carlgren har hållit tal i dag och säger så här om förhandlingsläget.

– Jag är här för att lyckas. Vi ska nå en överenskommelse som klarar att hålla jordens temperaturökning under två grader. Helt enkelt därför att vi måste klara det för jordens skull. Nu handlar slutspelet om vad USA och Kina också kan leverera ytterligare. De representerar tillsammans hälften av världens utsläpp. De behöver åstadkomma mer om vi ska klara att hejda jordens temperaturökning.

Och om de inte gör det?

– Då står vi i ett mycket bekymmersamt läge. Men nu har ju president Obamas närvaro här nästa vecka ökat förväntningarna på att USA ska kunna leverera mer. Jag tror att det blir väldigt svårt för presidenten att komma hit i nästa vecka och helt enkelt bara upprepa det som stod i förra veckans pressmeddelande, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Lea Wickman från Fijiöarna och ungdomar från hela världen säger att de slåss för sin framtid. Vi kommer att ärva följderna av besluten på den här konferensen, säger Lea Wickman.

Ingrid Gustavsson från FN:s klimatkonferens i Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se