Greklands ekonomi kraftigt försämrad

Grekland befinner sig i en finansiell kris som är så allvarlig att den hotar stabiliteten i landet, säger Greklands premiärminister Georgios Papandreou.

Läget spetsades till ännu mer i dag sedan kreditbetyget sänkts till BBB+ som är det sämsta bland alla euroländer.

Den usla situationen för Greklands ekonomi bottnar i fortsatt stora underskott i statens finanser och att statsskulden är större än landets bruttonationalprodukt, den fortsätter att växa och kan nå 125 procent.

Efter beskedet om sänkt kreditbetyg kom premiärminister Papandreou med en kommentar: 

"Antingen utplånar vi skulden eller så kommer skulden att utplåna oss". 

Och han tillade att regeringen kommer att göra allt för skära ned budgetunderskottet för att återställa stabiliteten i statens finanser.

Oron runt underskotten och statsskulden har redan tidigare lett till att den grekiska staten måste betala högre räntor än andra euro-länder för att finansiera och rulla sin växande statsskuld.

Något har ställt frågan om andra euro-länder och deras centralbank ECB har något ansvar för att hålla Grekland under armarna och bidra till att räta upp de statliga finanserna. Eftersom den krisen kan tänkas påverka förtroendet för euron.

Från ECB heter det än så länge att Greklands läge är svårt och uppmaningen är att det behövs modiga beslut. I en kommentar säger Frankrikes finansminister att Grekland inte står vid randen av en finansiell kollaps. 

Sveriges finansminister Anders Borg, som talar för hela unionen, säger att EU inte är benäget att hjälpa Grekland ut ur sin kris.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se