Snowboard farligare än slalom

Uppdaterad 16:30

Det är två till tre gånger större risk att skada sig för den som åker snowboard jämför med den som åker telemark eller slalom. Det konstaterar den föredetta Tärnabyläkaren Curt Made i en färsk avhandling från Umeå Universitet.

– Snowboardåkaren har ju inga stavar och kan inte sätta undan benen som en skidåkare kan göra, tillexempel, så det är lättare att falla helt enkelt. Sedan är det ju så att snowboardåkare är yngre och yngre personer åker mer våghalsigt, säger Curt Made.

Curt Made har i sin avhandling analyserat skadorna hos nära 3700 skadade skidåkare i Tärnaby/Hemavan mellan åren 1989 och 2007 och ser att snowboardåkare är de som oftast skadar sig.

Om tusen personer åker snowboard en dag så är det tre som skadar sig, jämfört med en på tusen för slalomåkare.

De allra vanligaste skadorna är handledsbrott och knäskador.

Men under den här omkom också flera personer i Tärnaby/Hemavans backar, även om det nu är mer än tio år sedan sist.

De senaste åren har allt fler också börjat använda hjälm och numera har sju av tio i backarna på sig det.

Och Curt Made som själv under 35 år har jobbat som läkare i Tärnaby vill ändå framhålla att det inte är större risker att åka utförs än att spela fotboll eller köra bil.

– Många minns ju skidåkare i gips efter sportlovet. Men faktum är att utförsåkning är inte alls särskilt farligt. Det är inte mer skador i utförsåkning än i tillexempel fotboll, säger Curt Made.

Anna Burén
anna.m.buren@sr.se