Kritik mot svenskt löfte om klimatbistånd

Gårdagens löfte från Fredrik Reinfeldt om åtta svenska miljarder i klimatbistånd till utvecklingsländer får kritik av svenska organisationer på plats på Klimatmötet i Köpenhamn.

Jacob Risberg är Svenska kyrkans klimatpolitiska handläggare och han menar att det är pengar som ändå skulle ha kommit utvecklingsländerna till del.

– Jag tycker att det är påhitt alltihopa för att det man gör är att skyffla över pengar från biståndet och kallar det för klimatpengar i stället. Så det är egenligen inga nya pengar över huvud taget, säger Jacob Risberg Svenska kyrkan (S klimatpolitiska handläggare.)

Under en utfrågning av riksdagens EU-nämnd i går utlovade statsminister Fredrik Reinfeldt sammanlagt 8 miljarder svenska kronor i klimatbistånd.

-- Sverige avser att presentera en siffra motsvarande drygt en kvarts miljard euro per år för den här treårsperioden, sade Fredrik Reinfeldt.

Sverige har länge haft ett mål om att 1 procent av BNP ska gå till bistånd - och har ännu inte avsagt sig det målet för att sänka sig till den generella FN-nivån som är 0,7 procent. Och så länge det är den högre nivån som gäller så är de här pengarna som Sverige nu utlovar, och söker applåder från klimathåll för, inte några nya pengar, säger Jacob Risberg.

– Man har ett mål att halvera fattigdomen till 2015 och det känns som att Sveriges regering nu är på väg att överge det målet just för att klimat är det nya modeordet så det är där vi ska satsa våra pengar.

Är det inte så att du vill att det ska komma pengar till klimatet?

– Man får inte glömma utvecklingen också när man diskuterar klimatet och det är därför vi trycker på att det är otroligt viktigt att det är nya och additionella pengar. Det ena för inte utesluta det andra. Vi ska rädda både klimatet och världens fattiga.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se