Rykten, fördomar och förtal

 
Ryktesspridning om homosexualitet förekom ofta under 1950-talet. Sverige upprördes av ett antal s.k. "rättsröteaffärer",  som präglades av stark homofobi. En av de mer uppmärksammade var Kejne-affären.
 
Pastor Karl-Erik Kejne hade arbetat aktivt mot pojkprostitutionen i Stockholm. Kejne blev utsatt för förföljelse och drogs in i en härva av rykten om homosexualitet. 

Affären fascinerar fortfarande efter snart sextio år och i serien "Journalistiska avslöjanden" i programmet Medierna i augusti 2009 redogör reportern Moa Soltanian Magnusson för de olika turerna och konstaterar att det finns olika uppfattningar om rättsrötan kring Karl-Erik Kejne.


 

Vilhelm Moberg engagerade sig för Kejne och skrev om "Rättsrötan i Sverige". I en interpellationsdebatt i Andra kammaren ett par år senare diskuterades rättsskandalerna.

Hajby-affären
Kurt Hajby var huvudperson i den andra stora affären på femtiotalet. En sex- och utpressningsskandal mot hovet. Hajby dömdes för utpressning efter att ha påstått sig ha haft ett homosexuellt förhållande till kung Gustaf V.
 
I debatten avfärdar Statsministern Tage Erlander rättsrötan och betraktar Sveriges rättsväsende som sunt:
 


Även Hajby-affären uppmärksammas fortfarande. "Ers majestäts olycklige Kurt - en dokumentärroman om Kurt Hajby" utkom 2008. Boken är skriven av advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelsson. Lena Ebervall intervjuas av Thomas Nordegren om sexskandalen.