Klimatmötet i Köpenhamn

Nu anmäler de polisen

Den danska polisen anklagas för tortyr efter helgens demonstrationer i Köpenhamn då över 1000 personer greps, de allra flesta utan att misstänkas för något brott. Flera olika organisationer kommer nu att anmäla den danska polisen till EU-domstolen.

– Vi tvingades ner i väldigt plågsamma och förnedrande ställningar. Bakbundna, med handfängsel. Det var ren tortyr. Polisen förvägrade folk att gå på toaletten. Flera bönade och bad om att få gå på toaletten i en till två timmar och kissade på sig helt enkelt, i decemberkylan och fick sitta kvar, säger Mattias Bernardsson från Rättvisepartiet Socialisterna.

Han gick i lördagens stora demonstration och beskriver stämningen som jättebra, när polisen plötsligt spärrade av gatorna och grep 500 personer.

Är det okej att behandla demonstranterna så?

– Nej, det är det förstås inte, säger Lars Kristian Borg, presstalesman på Köpenhamnspolisen

Han säger att den danska polisen aldrig tidigare gripit så många på en gång och därför fungerade inte logistiken.
Nu har de ändrat rutinerna så att om det händer igen ska demonstranter fortare köras iväg och dessutom slippa sitta direkt på marken.

– De får sitta på liggunderlag, säger Lars Kristian Borg. Hur många anmälningar som kommit in mot polisen vet han inte än, men säger att det är rätt att anmäla om man känner att polisen gjort fel.

– Vi har full förståelse för kritiken, men vi anser ju inte att det är tortyr.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se