Malmö

Skandinaviens största moské får ny ägare

Skaninaviens största moské, den stora moskén på Rosengård i Malmö har nya ägare. Den libyska organisationen World Islamic Call Society har tagit över fastigheten och gör därmed pr för Libyens ledare Muammar Kadaffi i Malmö.

Det var World Islamic Call Society som skänkte pengarna i början av 80-talet när Islamic Center köpte den tomt där moskén sedan byggdes. Nu har organisationen tagit över ägandet av hela fastigheten. Det är ett sätt att göra pr för Libyens ledare Muammar Kadaffi som är kontroversiell bland många muslimer. 

– Det motverkar det dåliga rykte som Kadaffi har, framförallt på grund av att han förkastat vissa traditionella islamiska föreställningar och profetens hadither, alltså traditionerna om vad Muhammed har sagt, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi i Lund. 

Efter moskébranden 2003 blev försäkringarna för moskén för dyra för Islamic Center. De och andra kostnader för fastigheten står nu den libyska organisationen för. 

– Poängen är att man har en säkerhet, säger Bejzat Becirov, ordförande för stiftelsen Islamic Center.

– Det är en trygghet. Då finns det någon annan om det går snett.

Islamic Center är numer också medlem av World Islamic Call Society. Men någon direkt styrning från Libyen av verksamheten, tror inte professor Jan Hjärpe på. 

– Jag har svårt för att tänka mig det. Verksamheten är ju beroende av dem som besöker moskén och vad de vill och vad de gör. Så det tror jag inte har någon större betydelse, faktiskt, säger Jan Hjärpe. 

Anna Bubenko
anna.bubenko@sr.se