Efter Ekots avslöjande

Staten vill ändra lag för isolering av barn

Efter Ekots avslöjande tidigare i år om hur isoleringsceller används för barn och unga medger nu statens institutionsstyrelse allvarliga brister inom de egna ungdomshemmen och föreslår en lagändring.

I somras avslöjade Ekot hur barn från elva år och uppåt blir inlåsta i små isoleringsceller för rena bagateller på de statliga ungdomshemmen.

Isolering får bara användas när barnen är så våldsamma eller berusade att det inte finns något annat sätt att hindra dem från att skada någon.

Att använda isolering som bestraffning är olagligt, men när Ekot gick igenom beslut och journaler från alla nästan 500 fall av isolering under ett halvår av barn och unga från elva år och uppåt visade det sig att isolering ofta används efter rena bagateller, helt i strid med lagen.

Ungdomar hade exempelvis blivits isolerade:

  • för att de hade kallat personalen för råttor och svurit
  • för att de inte gick in på rummet när personalen sagt till
  • för att de hade varit "uppvarvade"
  • för att barnet hade "haft svårt med sitt språk"

Efter ekots avslöjande krävde regeringen bland annat att statens institutionsstyrelse, Sis, skulle redovisa grunderna för alla fall av isolering under förra året. I 112 fall har Sis sett så allvarliga brister att de har startat särskilda tillsynsärenden.

Hittils har Sis fattat beslut i 32 av de 112 tillsynsärendena. I nästa alla fall, 28 av 32, har ungdomshemmen fått kritik av tillsynen.

– De barnen måste få en ursäkt och någon form av upprättelse. Jag tycker också att man bör överväga någon form av kompensation i och med att det handlar om att man har blivit felaktigt isolerad, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg

Sis generaldirektör Ewa Persson Göransson vill i dag inte svara på några frågor. Hon skriver dock på dagens nyheters debattsida att "allvarliga fel har begåtts" och hon föreslår därför en lagändring.

Enligt Sis bör maxtiden som unga ska kunna sitta isolerade kortas från 24 timmar till 6 timmar.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se