Pyssla ihop dina egna smycken

Vintern är väl en perfekt tid för att sitta hemma och pyssla. Något som har blivit väldigt populärt på senare tid är att göra sina egna smycken.

Då slipper man gå och leta efter det där perfekta armbandet som inte finns i affären - tanken är att man kan göra det själv i stället.

När du har bestämt dig

Det krävs lite material och lite kunskap för att komma igång. Därför har vi bjudit hit Johanna Hampinen som jobbar med tillverkning av smycken här i Stockholm för en liten snabbkurs.

Det behöver du för att komma igång:

  • rundtång
  • plattång
  • sidoavbitare
  • vajer
  • klämpärlor
  • karbinhake - lås
  • motring
  • pärlor i olika former och färger.

Så börjar du

Enklast att börja med om man vill prova sig fram själv är halsband och armband.

Att använda vajer att trä smyckena på är bra för nybörjare eftersom materialet är slitstarkt och lätt att jobba med. Man kan säga att det blir lite som på dagis men med bättre material.

Finns inga rätt och fel

Att göra smycken handlar lika mycket om kreativitet som problemlösning och egentligen är det kanske samma sak. Vi är kreativa när vi löser problem och då är smyckestillverkning ett bra redskap till att få känna sig just kreativ.

- Det som är det svåra i början är att få vajern att inte synas, berättar Johanna.

Öglor

För att komma vidare behöver man kunna göra öglor. Och då kan det vara bra att gå en kurs. Men för dem som vill gör allt själva så finns de en del bra böcker också att tillgå. När man har greppat hur man gör öglor är det inga problem.

- Man kan kolla runt i affärer och sånt man ser på stan och försöka lista ut hur de är gjorda och försöka härma hemma sen, tycker Johanna.

Vanligaste nybörjarmissarna

Något som är bra att tänka på är att det är viktigt att få smycket tajt, men det krävs lite övning och så ska man vara noga med att klippa av vajern ordentligt så att den inte sticks i halsen.

Budget eller lyx

Johannas råd är att kosta på sig och inte köpa de billigaste pärlorna. De har dålig färg och många saknar hål. Men det ska inte heller vara för dyrt. Man ska ha råd att misslyckas, menar hon.

- Kinesiska småpärlor är värdelösa, säger hon i P4 Extra.

Hur lång tid tar det då?

För Johanna tar det ungefär en kvart att göra klart ett smycke när hon valt pärlorna. Men eftersom det inte finns några begränsningar på vad man kan göra så är det ju relativt beroende på vad man gör för typ av smycke.

Tips på material

Förutom vanliga pärlor av glas och plast kan man använda sig av snäckskalspärlor, småstenar, eller riktigt silver i tillbehören. Det blir dyrare men går att jämföra priser och hitta bra alternativ om man söker på nätet.

Fördelen med att handla i butik även om det kostar är att du kan klämma känna och se färgerna på riktigt så man ska inte bara tänka på priset menar Johanna.