25 december 2009

Armbandsklockan – ett funktionellt smycke i tiden

Minuterna tickar iväg mot decenniets slut och STIL passar därför på att i årets sista program titta närmare på klockan, eller snarare armbandsuret. Prestigefulla och tekniskt avancerade klockor har länge varit en accessoar som män ogenerat kunnat frossa loss i utan att framstå som fjolligt fåfänga, men idag börjar även kvinnor intressera sig alltmer för sofistikerade urverk. I programmet berättar vi om hur armbandsuren kombinerat funktion och stil genom åren.

Armbandsuren har alltid stått nära modet. Det prestigefulla modehuset Worth i Paris låg till exempel granne med juveleraren Cartier och den detaljen kom att påverka statusen för de banbrytande klockorna ”Santos” och ”Tank” från just Cartier. I programmet berättar vi mer om det, men blickar även längre bak till Marie Antoinettes intresse för moderna urverk och gör en resumé över hur klockan kom att bli en accessoar för moderna modehus.

Fysikprofessorn Bodil Jönsson väcker tanken om att vi kanske låter oss bli jagade av tiden helt i onödan. En stressbefriande tanke att börja det nya året med. Vi får även höra hur en samlare av armbandsur resonerar och möter lärare och elever på Urmakarskolan i Borensberg.

Veckans gäst är Fredrik Taube, butiksföreståndare på Bo Berggrens ur.