Medier

Inga fräckheter om Silvia i DN?

Dagens Nyheters nya chefredaktör Gunilla Herlitz har blivit så upprörd över en artikel i den egna tidningen att hon sagt att frilansaren Linda Leopold aldrig mer ska få skriva i tidningen.

Den 11 december, dagen efter Nobelfesten, publicerade Dagens Nyheter ett uppslag där Linda Leopold kommenterar några av klänningarna som kungligheter och pristagare och politiker bar på festen.
   Det var den dagens smartaste och rappaste DN-artikel. Med fina formuleringar som att Herta Müller var det tjusigaste som kommit från Rumänien sen Dracula, men att prinsessan Madeleine i sin klänning kunde förväxlas med en gran. Och om drottning Silvia stod det att hon hade draperat sig i Drottningholms gardiner.
   Elakt förvisso, men långt ifrån fel, av bilden att döma.

Men så får man tydligen inte uttrycka sig för Dagens Nyheters nya chefredaktör Gunilla Herlitz, som har deklarerat att Leopold aldrig mer ska få skriva i DN. Och i SR P1:s Medierna i helgen sa Gunilla Herlitz så här: "Det handlar inte alls bara om drottning Silvia utan det handlade om samtliga kommentarer till samtliga klänningar som var otroligt nedsättande skrivet, som jag inte alls tyckte om överhuvudtaget." 

För det första slås jag av det märkliga i att Gunilla Herlitz inte ens verkar läsa sin egen tidning, för fem av det tio klänningarna i reportaget omnämns ju faktiskt i positiva ordalag. Vadå samtliga?

Men ännu märkligare är väl personalpolitiken och maktspråket: om chefredaktören för landets största morgontidning i en intervju i P1 ondgör sig över hur en enskild frilansmedarbetare formulerar sig - kommer någon då någonsin våga skriva nåt fräckt i Dagens Nyheter? När det riskerar blir det sista man gör?

I intervjun i P1:s Medierna betonar Gunilla Herlitz vikten av att omge sig med duktiga medarbetare. Med det menar hon tydlligen inte de som faktiskt vet att bjuda på en läsupplevelse.

Måns Hirschfeldt, SR Kulturnytt
mans.hirschfeldt@sr.se