God Jul och Gott Nytt År

Klotetredaktionen vill härmed tacka alla bloggläsare och lyssnare för uppmuntran och intressanta kommentarer ni gjort under vårt första år på bloggen och i etern. Vi är tillbaka igen den 6 januari 2010 med vår årskrönika.

Till dess kan ni lyssna på Christian Azar på Chalmers, Karin Bäckstrand från Lunds universitet och Martin Ådahl från FORES, som lyfter blicken mot framtiden och berättar hur de tycker att klimatförhandlingarna bör gå vidare.

Christian Azar som är professor i hållbara energi- och materialsystem tycker att vi har för stora förhoppningar på FN-konferenserna. Det är inte där de reella besluten fattas.
– OM det åkte jättemycket folk till Köpenhamn borde det åka ännu fler till den amerikanska senaten. Nyckeln ligger i Washington, anser Azar.
Han ifrågasätter dessutom varför en ny institution, som Martin Ådahl föreslår, skulle få större kraft, genomslag, förtroende än de nuvarande institutionerna vi redan har.

Statsvetaren Karin Bäckstrand som forskat om klimatförhandlingar och var på plats i Köpenhamn tycker att vi ska se sanningen i vitögat och erkänna att Köpenhamn var ett stort misslyckande. Vi kan inte fortsätta och tuffa på med Bonn och Mexico som om inget hänt. Det behövs flera olika spår, vid sidan av FN, även nya institutioner.
--  Det kommer att gå på samma sätt i Bonn, säger hon bland annat."

Martin Ådahl på den liberala och gröna tankesmedjan FORES var också var i Köpenhamn. Han tycker att hotet är så allvarligt, det handlar om så mycket pengar och så stora värden för oss som står på spel, att vi måste ha samma kristänkande som före första världskriget, och efter 1945 när man byggde upp stor institutioner som IMF och Världsbanken och så småningom WTO.
– Nu är det dags att det blir litet ekonomer som gör motsvarande även när det gäller klimatet, enligt Ådahl.