Sida-medarbetare kritiserar biståndsministern:

"Carlssons krav är groteska"

Ytterligare kritik mot biståndsminister Gunilla Carlsson: nu är det 172 av biståndsorganet Sidas medarbetare som skriver brev till ministern.

"Hennes krav på myndigheten är groteska och de hinner inte med det de ska göra", skriver Sida-medarbetarna i brevet. Biståndsministern Gunilla Carlsson svarar personalen:

– Jag ser det som att de tolkar att vi vill se förändringar av biståndet, ett bistånd som ger resultat och hur vi ska arbeta tillsammans.

"God jul Gunilla Carlsson": önskar vi som jobbar på Sida, börjar brevet. Lite längre ner står det: "vi dignar under allt mer groteska krav på allt som ska dokumenteras" och "det går inte alltid att enkelt mäta med decimaler", vidare "resultaten är tydliga för den som har tålamod."

Undertecknarna välkomnar nya fräscha idéer: så länge de är genomförbara.

Brevet som skrivits under av Sida-medarbetarna kommer bara en vecka efter att flera höga chefer på Sida också skickat brev till ministern. De kritiserade hur Gunilla Carlsson uttalat sig i medierna om svenskt bistånd och myndigheten. "Hon förenklar och ser till brist på resultat istället för det Sida åstadkommer", löd kritiken från cheferna på Sida.

Sida har cirka 400 anställda och det var ungefär 200 deltagare på julfesten i torsdags och av dem så var det 172 som skrev under brevet.

Ekot har sökt medarbetare som skrivit under brevet, men ingen har velat ställa upp för en intervju.

Men Gunilla Carlsson säger att hon inte tänker ändra sin uppfattning om att det behövs tydligare resultat i biståndet.

– Jag kommer inte att vika mig. Vi måste jobba mer resultatorienterat med biståndet. Vi måste inför Riksdagen och väljarna kunna berätta om allt bra som görs på ett sammantaget sätt. Vi måste också ha en helt annan dokumentation och systematik i hur vi tänker på resultat inom biståndet, säger Gunilla Carlsson till Ekot.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se