Fängelse för kinesisk regimkritiker

Uppdaterad: 12:15
En av Kinas främsta oppositionella, författaren Liu Xiaobo, har dömts till ett mycket långt fängelsestraff för att ha uppmuntrat till statsomstörtande verksamhet.

Domen mot Liu Xiaobo är hård och kommer efter en snabb rättegång som människorättsorganisationer säger med avsikt hållits under juldagarna, för att undvika reaktioner från USA och EU, som kräver att Liu Xiaobo ska friges.

Han har nu döms till elva års fängelse för att ha uppmuntrat till statsomstörtande verksamhet, ett brott som kan ge maximalt 15 år i fängelse.

Liu Xiaobo är en före detta litteraturprofessor som sympatiserade med studenterna under demokratirörelsen 1989. Sedan dess har han övervakats av polisen och även dömts till arbetsläger.

Liu Xiaobo var en av Kinas ledande oppositionella och han döms nu för sin medverkan i manifestet Charta -08, som orsakade oro hos de kinesiska ledarna i december förra året.

Manifestet kräver demokratiska reformer och mänskliga rättigheter för kinesiska medborgare och skrevs under av omkring 300  kinesiska aktivister och intellektuella.

Den snart 54-årige författaren Liu Xiaobo pekades ut som ledaren bakom uppropet och har hållits i förvar av polisen sedan han greps för över ett år sedan.

Andra som skrev under har varnats av säkerhetstjänsten.

Precis som internetpolisen tidigare har raderat ut information om Charta -08, förhindras nu nyheter om rättegången mot Liu Xiaobo från att komma ut i kinesiska medier.

Hanna Sahlberg, Hongkong
hanna.sahlberg@sr.se