iran

Oro för mera våld efter protester

Uppdaterad 17:37
Efter kravallerna som har varit i Iran nu i helgen mellan poliser och demonstranter så är det många som är oroliga för att det ska bli ännu mera våldsamt. Men det är svårt att få en exakt bild av vad som händer i Iran.

Mehdi Nodehi, en av dem som var på demonstrationen för demokrati i Iran på Sergels Torg i Stockholm idag, säger att:

Tidigare idag:

Läs också:

Det som har hänt i helgen är de största protesterna sedan presidentvalet i somras. Då trodde många att utmanaren Mir Hossein Mousavi skulle vinna, men i stället tog Mahmoud Ahmadinejad hem segern.

Det ledde till misstankar om valfusk och blodiga kravaller i Teheran.

Sedan dess har många Mousavianhängare bara väntat på nästa tillfälle att demonstrera, säger Ardavan Khoshnood på Föreningen för demokrati i Iran.

– Vi hade miljoner med människor som gick ut och demonstrerade mot regimen. Många människor förlorade livet, det är inget man bara släpper.

I vanliga fall skulle det vara svårt att få till så stora demonstrationer som det varit i helgen, säger Ardavan. Så fort folk samlas i grupp brukar polisen bli misstänksam och splittra dem.

Men nu har det varit en stor shiamuslimsk högtid, Ashura, när det är naturligt med mycket folk på gatorna, och det har kommit rapporter om oroligheter även i natt.

Hur tror du att det här kommer sluta?

– Tyvärr tror jag att även de här demonstrationerna kommer att slås ner brutalt. Dock så tror jag att i februari när regimen ska fira sin årsdag för den så kallade islamiska revolutionen, då kommer det att vara i gång igen.

Ulrika Lindqvist
ulrika.lindqvist@sr.se