Bloggande chef fick jobbet tillbaka

Den sparkade chefen på Migrationsverket i Göteborg, Lennart Eriksson, får tillbaka sitt jobb. Det sker efter en uppgörelse med Migrationsverket.

Lennart Eriksson sparkades för över två år sedan för att han bloggat privat bland annat om sitt stöd för staten Israel. Idag var han självklart mycket glad över att få jobbet tillbaka:

– Jo, det känns ju jättebra. Jag har ju ansett att jag haft rätt i detta. Jag har drivit frågan i 2,5 år och nu har äntligen Migrationsverket också tyckt att det var fel att avskeda och omplacera mig som de gjorde. Men sen har ju JO beslutat detta i höst och det var väl det som fick att Migrationsverket att till slut ändra sig och ge mig tillbaka jobbet.

Justitieombudsmannen var hård i sin kritik av Migrationsverket - det var ett brott mot grundlagen att inte acceptera att Lennart Eriksson privat bloggade till stöd för bland annat staten Israel.

Dessförinnnan hade Mölndals tingsrätt konstaterat att en omplacering av Eriksson, där han fråntogs sitt jobb som enhetschef var att betrakta som en olaglig uppsägning. Skadestånd dömdes ut - men Migrationsverket valde ändå att köpa ut Lennart Eriksson från sitt jobb med 32 månadslöner.

Mikael Ribbenvik är Migrationsverkets rättschef och tillförordnad generaldirektör:

– Den här frågan är avgjord en gång för alla, därför finns ingen anledning att ha annan uppfattning än den som JO hade. Det är självklart att myndigheten tar till sig den kritiken och agerar efter det.

Efter alla turer så får alltså Lennart Eriksson tillbaks sitt jobb:

– Nej, det kommer inte bli precis samma arbetsuppgifter men jag har ju fått tillbaka min anställning som enhetschef, så på det viset har jag fått full upprättelse.

Kommer du fortsätta blogga?

– det ska jag göra, absolut. Det har jag rätt till.

Skoob Salihi
skoob.salihi@sr.se