Indiska ragor - i Stockholm och kanske i himmelriket

Lång musik med Per Gulbrandsen. Ett helt program med indisk raga. Först en unik svensk skivinspelning från så tidigt som 1973 - en raga med två av Indiens allra främsta klassiska improvisatörer, bambuflöjtmästaren Hariprasad Chaurasia och santurmästaren Shivkumar Sharma inspelad en majdag i Stockholm och nu exklusivt remastrad för Kalejdoskop. Och sedan den kanske främsta inspelningen någonsin av en flöjtraga, Hariprasad Chaurasias himmelska "Rag Kaunsi Kanhra" från 1987.

En vacker vårdag i maj 1973 monterar ljudteknikern Anders Lind upp mikrofonerna i Studio Decibel i Stockholm för att fånga den milda magin i mästarmötet mellan Shiv och Hari.

Resultatet - Sonet-LP:n "Yugal Bandi" - har aldrig släppts på CD så i programmet får vi njuta av vinylskivans ena raga "Mishra Piloo" överförd till digitalmiljö av Sveriges Radios Grammofonarkiv via en avancerad spelare som ser ut som ett mindre oljeborrtorn.
(Sonet-inspelningarna tycks dock finnas återutgivna på en Delos-CD från -96 med samma skivtitel och en extra raga, men den skivan har vi inte i arkivet. Tack till Andreas E för tipset!)

Sedan från 70-talets milda vinylljud in i det väldiga himmelstemplet (egentligen ett slott nära gränsen till Wales!) där vi hör Hariprasad Chaurasia i en timslång raga på bambuflöjt från 1987. Kännare håller detta som den främsta indiska flöjtraga som spelats in, CD:n utgiven av brittiska Nimbus som "Rag Kaunsi Kanhra".
  

Sänds även onsdag 30 december kl 13.30 i P2 Musik 
- i webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2 

Vad tyckte du om programmet?