Sundsvall

Annika Dahlqvist årets förvillare

Njurundadoktorn Annika Dahlqvist har utsetts till årets förvillare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Bakgrunden är hennes uttalande om att hon inte tänker vaccinera sig, och om att hennes kost motverkar cancer.

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt. Framförallt om det gör att människor avstår från att vaccinera sig och avstår från att göra olika kontroller för att upptäcka cancer, framförallt mammografi, säger Aija Sadurskis som är vice ordförande i Vetenskap och Folkbildning.

Årets förvillare är en utmärkelse som går till personer som enligt föreningen, bidragit till att skapa förvirring och oklarhet om vetenskapens metoder och resultat.

Och det ska alltså Annika Dahlqvist ha gjort, genom att ha varnat för vaccination mot svininfluensa och i stället förespråkat en omläggning av kosten till så kallad LCHF. LCHF står för lite kolhydrater och mycket naturligt fett.

Men själv säger hon att hon inte alls varnat folk för vaccinet:

– Vaccinationen ger antikroppar som räcker ett år, men om man får svininfluensan så får man antikroppar och blir immun resten av livet. Jag skrev på min blogg att vi som äter LCHF vi har upplevt att vi får färre och lindrigare förkylningar och andra infektioner, och då känner vi spontant att vi löper mindre risk att drabbas av svininfluensa, men det vet man ju inte, det får vi se, säger hon.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning har funnits i 25 år och består av forskare från olika vetenskapliga områden, och syftet med föreningen är att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat. Aija Sadurskis förklarar syftet med utmärkelsen årets förvillare:

– Vi vill dra uppmärksamhet till en verksamhet som vi tycker inte är lämplig. Vi ser det här som pseudovetenskap och hoppas att den person som fått priset ska tänka efter och fundera på vad det är man gör, säger hon.

Mikael Andersson
mikael.b.andersson@sr.se