Kronoberg

Varning för att elda för hårt

Under vinterhalvåret är det vanligt att det börjar brinna i väggar och ytterfasader i samband med att man eldar i brasa och kamin. Orsaken till bränderna kan vara att folk är okunniga när det gäller hur mycket eldstaden klarar av.

Under en kall kväll i december började det brinna i en villa norr om Åseda efter att det eldats i en öppen spis.

– Man har inte kunskap eller så kanske man inte har dokumentationen kvar av eldstaden så att man kan se hur den ska användas. Eldstaden är stor och man tror att man kan fylla den med ved och elda så mycket det bara går in i den. Men det fungerar inte riktigt så, säger Jörgen Ljungdahl som jobbar som brandskyddskontrollant i Växjö.

Elda inte för hårt
När det är kallt och termometern visar neråt 10-15 minusgrader kan det vara skönt att tända en öppen brasa i sitt hem om man har den möjligheten. Men det många inte vet är att man inte kan kasta in hur många vedträn som helst i eldstaden och elda på för fullt för att få upp värmen. Det finns restriktioner på hur mycket just din eldstad klarar av.

– Man ska följa instruktionerna för kaminen. Hur mycket du kan elda per timme i den, säger Jörgen Ljungdahl.

Är folk medvetna om det?

– Nej, det tror jag inte. Inte i alla lägen. En del är det, en del är det inte.

Se kaminen som ett tillskott
Ett 15-tal larm om soteld kom in till Värends räddningstjänst under 2009 och de larmen börjar dyka upp när kylan tränger på någon gång i oktober, november och sedan fram till april. Det är den tiden på året som folk använder sina eldstäder mest.

– Man ska se det som att det är ett värmetillskott som man får från sin kamin, om man nu måste elda två till tre timmar bara på kvällen. Då klarar man inte att värma hela sitt hus med denna lilla kamin, det går inte, säger Jörgen Ljungdahl.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se