Jultablå

Uppvaknadet - Eric Schüldt möter Carl-Michael Edenborg

sänds tisdag 5/1 kl. 14.03 samt onsdag 6/1 kl. 18.15 i P1

Carl-Michael Edenborg är förläggaren, författaren och idéhistorikern som med sitt förlag Vertigo ofta hamnar i blåsväder. Senast under hösten 2009 har en kulturdebatt om Vertigos utgivning av Markis de Sades bok Juliette blossat upp. Men den typen av tillfälliga brottningsmatcher på kulturlivets olika arenor är bara en tunn hinna kring den ideologi som driver förläggaren som kallats för "den sämste affärsmannen i världen".

I programmet "Uppvaknandet" av Eric Schüldt kommer vi få höra Carl-Michael Edenborg under en lång natt berätta något han aldrig tidigare sagt offentligt.

(i serien finns också programmet "Förlusten - Eric Schüldt möter Helena Granström".)

Eric Schüldt har gjort två intervjuprogram som sänds på Kulturradions tider i Trettonhelgen.

I det första programmet av två sitter Carl-Michael Edenborg framför en öppen spis. Det är mörkt utomhus och det enda som lyser upp det lilla rummet i det gamla soldattorpet är elden. Utanför huset ligger snön tjock, vintern är djup i den här delen av landet, i den här typen av urskog.

Framför eldstaden står ett bord. På bordet ligger en diktsamling av poeten Ann Jäderlund och en bok av Sigmund Freud. Bredvid de två böckerna står ett glas vin. Vinet är gjort på druvan Nebbiolo. Så länge elden i den öppna spisen brinner kommer samtalet att fortgå. Ett helt liv kommer sammanfattas under den här natten.

Det här är det första programmet i en serie om två. Nästa program har rubriken "Förlusten" och sänds i morgon samma tid. Det programmet har författaren och matematiken Helena Granström som huvudperson.  

Sänds i P1 tisdagen den 5 januari kl. 14.03 samt onsdagen den 6 januari kl. 18.15 

(Programmet kommer att finnas tillgängligt här från och med kl. 14.00)

Programmakare är Eric Schüldt och programmen är producerade av produktionsbolaget Filt för Sveriges Radio.