Privat städhjälp billigare än hemtjänst

Att få hjälp med till exempel städning av kommunens hemtjänst är i många kommuner så dyrt att det är billigare att köpa tjänsten privat, med skatteavdrag.

I Sundbyberg är hemtjänstens timtaxa 287 kronor, och många av de äldre tycker att det är dyrt, säger Malin Hedberg, som är biståndshandläggare.

– Den första reaktionen brukar vara att de tycker att timtaxan är dyr, så det tycker de är ett högt pris.

I Sundbyberg kostar en timmes hemtjänst alltså 287 kronor, och många kommuner har liknande timkostnader.

En timmes städning via hemtjänsten kostar ofta mellan 250 och 400 kronor. Köper man privat städning istället går det att få skatteavdrag, och efter avdraget blir priset hos de flesta städbolag under 200 kronor i timmen.

Det har många äldre upptäckt, och städbolagen har fått fler och fler äldre som kunder. Åsa Andersson Antelli är vd för Sveriges största hemserviceföretag, Hemfrid.

– Vi kan bara uttala oss om hur det är hos oss, och där blir det allt vanligare att gruppen äldre behöver hjälp med olika typer av tjänster. Skattereformen har naturligtvis betytt väldigt mycket, för det är fortfarande en relativt stor kostnad om man är pensionär, säger hon.

Att det kan vara billigare att köpa till exempel städning privat än att få hjälp av hemtjänsten är också något som flera kommuner informerar om.

På Vingåkers kommuns hemsida står det till exempel att det kan vara "ekonomiskt mer fördelaktigt att anlita ett städbolag och sedan göra skatteavdrag för hushållsnära tjänster." Det är viktig information, tycker socialchefen Dag Wallströmer.

– Vi ser det som en viktig konsumentupplysning för den enskilde, att ta ställning till vad som är förmånligast. Har jag bara städning någon gång i månaden, så kan det bli betydligt billigare att anlita ett städbolag, säger han.

I Sundbyberg händer det att äldre väljer bort hemtjänsten och köper hjälp privat istället.

– Ja, absolut. Det har hänt. Kanske inte jätteofta, men det har hänt, säger Malin Hedberg, biståndshandläggare i Sundbyberg.


Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se