Umeå

Växtforskning i världsklass

Umeå universitets samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet om världsledande växtforskning har lett till att flera utländska forskarlag har valt Umeå som arbetsort.

En av de forskare de är extra stolta över är Catherine Bellini. Hon söker svaret på vilka molekyler som styr hur träd och andra växter skapar sticklingar och skott som kan rota sig.

Hon sökte en professorstjänst i Umeå för att hon ville arbeta i den här forskarmiljön – trots att hon har en forskartjänst i Frankrike.

Började som tillfälligt besök
Catherine Bellini kom till Umeå första gången för sju år sen. Det var tänkt som en tillfällig forskarutflykt. Men hon vidareutvecklade det projekt hon jobbade på i Frankrike, så nu har det blivit ett samarbetsprojekt med hennes franska institut för skogs- och jordbruksforskning.

Catherine Bellinis grundforskningsområde är vilka mekanismer på molekylnivå som styr hur sticklingar och skott tillkommer. En del växter skapar sticklingar som kan utveckla nya växter, andra inte. Varför och varför inte? Svaren kanske kommer att visa hur människan skulle kunna styra dessa mekanismer för att förbättra skogtillväxten.

Reporter Tommy Engman
tommy.engman@sr.se