mellanöstern

Israel bygger barriär också mot Egypten

Uppdaterad: 06:22
Den israeliska regeringen godkände i går planer på att bygga en barriär längs gränsen mot Egypten för att stoppa olaglig passage in i Israel. Projektet beräknas kosta 1,8 miljarder kronor.

– Jag har fattat beslutet att stänga Israels södra gräns för infiltratörer och terrorister. Detta är ett strategiskt beslut för att trygga Israels judiska och demokratiska karaktär, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i går.

Tusentals afrikaner har tagit sig in i Israel genom Egypten under de senaste åren - dels på flykt från konfliktområden och dels i jakt på arbete och ett bättre liv. 

Egyptiska gränspatruller samarbetar med Israel för att försöka stoppa migrationen och ett stort antal flyktingar har skjutits ihjäl på den egyptiska sidan när de försökt ta sig in i Israel.

Bara sedan i maj har 17 afrikaner mist livet när de försökt fly in i Israel. Människorättsgrupper protesterar ständigt mot dödsskjutningarna som dock inte får stor uppmärksamhet.

Premiärminister Netanyahu sa att Israel kommer att fortsätta ta emot flyktingar från konfliktområden. Men, sa han, vi kan inte tillåta en olaglig arbetskraftsinvandring. Enligt Israels inrikesdepartement befinner sig 300 000 utlänningar i Israel olagligt, en siffra som dock ifrågasätts av människorättsgrupper.

Den nya barriären mot Egypten kommer att bestå både av mur och stängsel med elektronisk övervakning. När barriärbygget avslutats om två år kommer Israel att vara nästan helt muromgärdat - med en mur mot Gaza, en mot Egypten och en mot Västbanken - även om just den muren endast till 20 procent löper längs den egentliga gränsen. 80 procent tränger in på palestinskt territorium, vilket palestinierna kallar markstöld.

Den nya muren påverkar inte palestinierna på den isolerade Gazaremsan.

Men på den betydligt kortare gränssträckan mellan Egypten och Gaza pågår ett annat murbygge - en underjordisk metallmur som byggs av Egypten för att stoppa tunnelsmugglingen in i Gaza - ett murbygge som i förra veckan ledde till våldsamma protester, skottlossning och en dödsskjutning på gränsen mellan Egypten och Gaza.

Egypten beskylls för att vara alltför villigt att samarbeta med Israel när det gäller att upprätthålla blockaden mot Hamasstyrda Gaza.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se