Smycken av smarta neandertalare

Att neandertalarna skulle ha varit korkade och dött ut i konkurrensen med den moderna, mycket smartare, människan är en bild som håller på att eroderas bort. Ytterligare bevis finns i en ny studie som publiceras i dagens nummer av den amerikanska vetenskaps akademins tidskrift, PNAS. Arkeologiska fynd visar att neandertalarna har tillverkat smycken och därför var kapabla till symboliskt tänkande.

– Det är svårt att säga hur intelligenta neandertalarna var, men det är inte någon stor avgrund mellan oss och neandertalarna. Det är inte så att vi är smarta människor och de dumma djur, säger Lars Werdelin docent på Naturhistoriska riksmuseet.

Exakt hur intelligenta neandertalarna var är ett omdiskuterat ämne, men de här smyckesfynden som forskare gjort i Spanien säger oss att neandertalarna var kapabla till det som brukar kallar symboliskt tänkande, något som hittills har ansetts vara unikt för den moderna människan, homo sapiens.

– Symboliskt tänkande är förmågan att beteckna en sak med en annan och i förlängningen ett språk, en kultur och för oss ganska grundläggande saker som en föreställning om livet efter detta och att det finns någonting som vi inte kan se, säger Lars Werdelin.

Det forskarna har hittat är smycken gjorda av snäcksal med olika färgfläckar, som är gjorda av färgpigment som inte finns naturligt på själva fyndplatsen utan som måste ha transporterats dit av neandertalarna själva. Tolkningen är då att hela processen måste ha omgärdats av medvetna och planerade tankar, som t ex själva insamlandet av färgpigmenten och snäckskalen och att de sen gjort hål i snäckskalen, blandat olika färger och helt enkelt tillverkat dekorerade smycken.

Det som gör forskarna så säkra den här gången är att de hittat smycken som är så gamla att lämningarna bara kan vara efter neandertalare. De färgade snäckskalen är ungefär 50-tusen är gamla och då hade den moderna människan, homo sapiens, ännu inte vandrat över till den europeiska kontinenten.

Tidigare fynd som gjorts är från tiden då båda arterna fanns i europa och tolkningen har då ofta varit att antingen är det är spår av homo sapiens eller från neandertalare som helt enkelt apat efter.

De här nya smyckesfynden visar alltså att neandertalarna var intelligenta nog för att ha ett symboliskt tänkade.

– De ackumulerade bevisen har tenderat i den här riktningen. Det här är väl pricken över i, säger Lars Werdelin.

Lars Broström
lars.brostrom@sr.se

Tidigare publicerat på samma ämne:

Länkar: