Somalier tar avstånd från al-Shabab

Somaliska riksförbundet tar nu för första gången avstånd från islamiströrelsen al-Shabab. Rörelsen har den senaste tiden bland annat stoppat hjälpsändningar i södra Somalia, och mannen som attackerade tecknaren av Muhammedkarikatyrerna hade kopplingar till al-Shabab.

– Al-Shabab är jättefarliga, en radikal terroristgrupp som är kopplad till al-Qaida som har övertagit den södra delen av Somalia, säger ordföranden Farah Abdisamad.

I höstas berättade Sveriges Radio om hur al-Shabab rekryterat unga muslimska män i Sverige för att strida i Somalia. En ungdomsledare på en fritidsgård i Rinkeby hade rekryterat flera personer till den islamistiska gruppen.

Boende i Rinkeby berättade då också om hot från medlemmar i rebellgruppen al-Shabab och deras anhängare. Den senaste tiden har gruppen fått stor uppmärksamhet.

Gruppen har stoppat FN:s hjälpsändningar i södra Somalia och USA beskriver al-Shabab som en växande terroristorganisation.

Farah Abdisamad i Somaliska riksförbundet kallar al-Shabab en terroristgrupp och säger att det är möjligt att organisationen fortfarande verkar i Sverige.

– Det kan hända, al-Shabab kan ha folk här.

Du menar att al-Shabab har folk här som rapporterar?

– Kanske. Det måste vi stoppa om det finns sånt. Vi kan hitta dem om vi jobbar tillsammans med polisen.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Camilla Kvartoft
camilla.kvartoft@sr.se