Stadens och myllans högtidligheter - Vangelis för hela slanten

Lång musik med Per Feltzin.För en gång skull börjar Kalejdoskop i det allra mest välkända! I det som blivit synonymt med idrottsliga topprestationer men också aftershave-reklam och satirer kring manlig styrka och övermod. Vangelis filmmusik till "Triumfens ögonblick - Chariots of fire".Hela Kalejdoskop ska nämligen ägna sig åt just den grekiske kompositören Vangelis.

Vangelis har skrivit massor av filmmusik - "Missing/Försvunnen", "Antarctica", "Blade Runner", "Alexander", "Bitter Moon" och "El Greco" är bara några av filmerna. Den snart 67-årige tonsättaren inledde sin musikaliska bana tillsammans med Demis Roussos i Aphrodite's Child och flera framgångsrika album med Jon Anderson från Yes på 70- och 80-talen.

Efter det har han mest sysslat med film- och tematiskt hållen musik som han då och då framför på stora arenor. Det handlar om stram melodiös elektronisk populärmusik, som tidvis får växa till ståtliga proportioner, gärna då med ordlös sång.

De två verk vi ska lyssna särskilt på i Kalejdoskop är CD:n "The City" från -90 och det 45 minuter femsatsiga verket "Soil Festivities" från -84. "Soil Festivities" kan översättas med jordfest - myllans högtidligheter. På omslaget finns en rad bilder av kryp från jorden tagna med mikroskop.

Sänds även onsdag 27 januari kl 13.30 i P2 Musik 
- i webbradio, TV-boxar & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2 

Vad tyckte du om programmet?