Härnösand

Alfhild Agrell lika aktuell idag

Idag skedde en historisk läsning vid Härnösandsförfattaren Alfhild Agrells grav vid Säbrå kyrkogård utanför Härnösand. Det var hennes pjäs Räddad som lästes i en ny översättning - på farsi!

Alfhild Agrell föddes i Härnösand 14 januari 1849 och var en av Sveriges största författare under 1880-talet. Sedan försvann hon under 1900-talet nästan helt ur litteraturhistorieskrivningen.

Men nu på 2000-talet har hennes texter fått stor uppmärksamhet igen.

Läste Räddad på farsi
Pjäsen Räddad gavs ut på nytt och blev 2007 en hyllad teateruppsättning i Riksteaterns Spetsprojekt.

Nu har pjäsen översatts till farsi (det persiska språket) och översättaren Farrah Mustajärvi läste själv ett stycke ur pjäsen på sitt modersmål vid Alfild Agrells grav vid Säbrå kyrkan idag.

Måste finnas nått bättre än Strindberg
Hon berättar hur hon 1986 kom från Iran till Sverige och i sin SFI-grupp (Svenska för invandrare) presenterades för August Strindberg.

– Men jag tyckte inte om Strindberg och tänkte att det måste finnas nått bättre. När jag till slut kom i kontakt med Alfhild Agrells böcker så kändes det som att jag hittade hem!

Tog hand om graven
Samtidigt som Farrah Mustajärvi bestämde sig för att äversätta Räddad läste en kvinnogrupp i Härnösand pjäsen i sin bokcirkel.

Gruppen började då också ta hand om Agrells bortglömda gravplats i Säbrå och har planterat blommor där regelbundet.

Faddrar för graven
– Fler borde läsa henne, man kan be dem plocka fram hennes böcker på biblioteket, säger Anna-Lena Lundblad från kvinnogruppen

Vid ceremonin vid graven idag utsågs kvinnogruppen till faddrar för graven av länsmuseet Murberget.

Alfhild Agrell skrev om kvinnors liv och  om den sexuella dubbelmoralen som gav män tillåtelse att göra saker som kvinnor fördömdes för. Hon skrev flera gånger om ensamstående mödrar.
Just pjästen Räddad jämförs ibland med Ibsens Ett dockhem.

Hon skrev också reseskildningar från Norrland och från trakterna kring hemstaden Härnösand.
Alfhild Agrell dog 1923.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se