Center mot ökande rasism

Rasismen mot samer ökar. Det menar Same Ätnam som nu väckt tanken om ett samiskt centrum mot diskriminering och rasism.

Same Ätnams ordförande Lars-Nila Lasko säger att det inom organisationen har funnits en lång diskussion om hur man ska motverka rasism mot samer.

 – Medlemmarna har önskemål om att vi måste göra något varaktigt mot den alltmer ökande rasismen och diskrimineringen av samer.

Sáme Ätnam har sökt pengar till projektet från alla Landsting från Dalarna och norrut, även från Sametinget, ungdomsstyrelsen och olika kommuner söker man nu pengar. Lasko menar att behovet för ett sådant centrum finns. Han pekar bland annat på en rapport från Diskrimineringsombudsmannen 2008 som visar att samer känner sig diskriminerade.

Internet är ett forum där Lasko menar att förtal och hot mot samer flödar fritt.

 – Det finns massor med hemsidor där man talar snett om samer, på facebook har det öppnats en ny grupp som heter "utrota samer", och i Tromsö hotar man med skolmassaker.

Lasko säger att det i dag visserligen finns större förståelse för samer och att det är färre som har en negativ attityd, men samtidigt ökar den dolda diskrimineringen, enligt Lasko.

 – Man kan dagligen läsa dåliga ord om samerna, där man förtalar, huggar ned på samerna på olika hemsidor, det kommer att öka åren, säger Lasko och hänvisar till uttalande av en juristprofessor i Helsingfors, om att rasismen mot minoriteter kommer att öka i och med ökad använding av internet.

Information
Tanken är att genom ett samiskt center mot diskriminering och rasism motverka de här tendenserna. Centeret ska ligga i Arvidsjaur och inledningsvis vill Same Ätnam kunna anställa två personer. Om man får beviljat medel til projektet ska ett förprojekt startas under 2010.

Lasko tror att det är möjligt att motarbeta diskriminering och rasism.

 – Jag tror att det är viktigt med informationsarbete, att det finns någon institution eller organisation som hela tiden arbetar med internet och upplyser. Sedan tror jag det är viktig att ta tag i skolorna, att börja tidigt med information om samerna.

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio