Utrikes

Kurt Westergaard "stigmatiseras"

Ett auktionshus vägrar sälja en av hans teckningar. Hans frisör vill inte klippa honom längre. Kurt Westergaard får känna av en ökande "beröringsångest".

Den danske konstnären som ritade den numera världskända satirteckningen av Muhammed med en bomb i turbanen har efter mordförsöket på honom nyligen fått erfara nya prövningar.

– Min frisör, en söt och vänlig dam med muslimsk bakgrund vill inte ha mig som kund längre. Det gör mig ledsen, säger Westergaard och tillägger att kvinnan är rädd för repressalier.

I måndags krävde auktionshuset Lauritz.com att danska tv2, som tänker hålla en auktion till förmån för skalvoffren i Haiti, avlägsnar en akvarell av Westergaard från auktionsföremålen.

Trots att konstverket varken föreställer Muhammed eller ens har någon som helst politisk underton hävdar auktionshuset att man månar om sina anställdas säkerhet.

De båda händelserna har dock fått statsminister Lars Lökke Rasmussen att gå i taket. På sitt veckomöte med pressen på tisdagen varnade statsministern för en stigmatisering av Westergaard.

– Jag tänker inte diktera vad auktionshusen får sälja eller vem som klipper vem. Men jag varnar gärna för den stigmatisering som detta är ett uttryck för . . . det får inte bilda skola så att vi får ett samhälle som vi inte vill ha, sade han.

Danskarna ska inte leva i fruktan även om terrorhotet mot Danmark har kommit för att stanna, fortsatte Lökke Rasmussen med udden riktad mot auktionshusets ledning.

– Vi ska räta på ryggen, erkänna att livet är farligt och sedan stå för våra värderingar, slog han fast.

TT-Ritzau