"Inget vet vem som leder hjälparbetet"

Hjälparbetet hade inte behövt gå så trögt om det funnits en tydlig ledare, säger den framgångsrike italienske chefen för civilförsvaret, Guido Bertolaso.

Under tsunamin blev han världskänd för sitt snabba och resoluta ingripande, långt innan Sverige ens startat.

Förra året ledde han räddningsmanövern för jordbävningen i italienska L'Aquila.

Ingen vet vem som leder hjälpoperationen, säger Guido Bertolaso och återkommer gång efter gång i vårt samtal till att i en katastrofsituation finns det inte utrymme för demokrati, konferenser, möten och resonemang.

En måste ta ledningen och ge order om vem som ska göra vad och hur det ska göras och därefter förse alla med en checklista över sina arbetsuppgifter.

Frivilligarbetet som pågår i Haiti är inte någon bra modell. Guido Bertolaso anser att FN borde ta ansvaret, men det har inte fungerat säger han.

Är ni kritisk, undrar jag. Nej, det går inte vara kritisk, för detta är det svåraste och farligaste jobbet man kan ha.

Chefen för Italiens civilförsvar beskriver skillnaderna mellan tsunamin och katastrofen i Haiti. Tsunamin spände över 2 000 kvadratkilometer och berörde både lokalbefolkning och turister i en rad länder från Sri Lanka till Indonesien, men ländernas regeringar satt kvar.

I Haiti är området begränsat, katastrofen är koncentrerad till huvudstaden och Haitis regering, som redan innan var svag, är nu totalt kraftlös.

Även FN:s taleskvinna i Genève, Corinne Momal, understryker att läget nu är unikt utan en regering och att det har försvårat hjälpinsatserna.

Italienaren Bertolaso åker i morgon till Haiti. Han skulle ha velat få ett lokalt pass och sagt, Jag tar över. Men nu är det för sent.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se