stockholm

Tonåringar som langar oroar polisen

På sistone har polisen i Stockholm avslöjat tonåringar som säljer riktigt stora mängder knark. Det är personer som inte är straffade tidigare och polisen tror att de blir utnyttjade av kriminella gäng.

– Alltså det är inte folk som vi känner, men man ser dem ju, säger Erika Orejro, 15, och Angelina Karlsson, 17, som också har märkt det här, de säger att de vet flera langare i deras egen ålder.

– Var får de tag på det då?

– Alltså det är massa källor överallt, de är kanske inte maffiabossar men det finns massa stora källor så man får därifrån. Det är inte så att jag har frågat "vem är det ifrån?" men man får höra att det är från källor, säger Erika.

Vid två tillfällen på kort tid som polisen i Stockholm har gripit tonåringar på olika ställen på Norrmalm för att de har sålt knark, antagligen mefedron, amfetamin och kokain. Och polisens teori är att de kriminella gängen utnyttjar just unga för att de lättare kan sälja till andra unga och skaffa nya kunder.

– Äldre langare ser unga langare som en möjlighet när det gäller att sälja till unga människor på gymnasieskolor och andra platser där unga vistas, säger David Beukelmann på Citypolisens ungdomsrotel.

– Den här typen av hantering är ingenting som man börjar med från dag ett och sen rullar det på, utan det krävs att man bygger upp en organisation för att det här ska fungera.

Men det är för tidigt att säga hur vanligt det har blivit att sälja knark på det här sättet säger han.

– Men om det här visar sig vara något vi ser mer av, då är det här en utveckling som vi är väldigt oroade över.

Karin Hållsten
karin.hallsten@sr.se

Helen Ling, SR Stockholm
helen.ling@sr.se