INRIKES

Svensk premiär av Carrotmob

Sveriges första Carrotmob kommer till ett café i Göteborg i helgen. Rörelsen började i USA och nu har en kille alltså bestämt sig för att ta det till Sverige.

En Carrotmob går ut på att ett gäng samlar ihop sig och bestämmer sig för att vid en viss tidpunkt handla på ett särskilt miljövänligt ställe för att belöna de som driver det. Nu ska Dan Engström från Göteborg ta det till Sverige och till Göteborg och till det caféet där han sitter och käkar lunch i dag.

–- Vi kommer göra en event av det, det blir lite party och så kan man lägga ut lite filmer på youtube och visa på något positivt, säger Dan Engström.

Tanken med the Carrotmob är att ställa olika företag mot varandra och utmana dem i vem som kan göra mest för miljön.

–- Säg att det företag som är snabbast på att ställa om till energieffektiv belysning och kravmärkt kaffe, får besök av oss allihop, säger Dan Engström.

På så vis vill man belöna det företaget för mijövänligheten. En slags omvänd aktivism som förklarar namnet Carrotmob - tanken är helt enkelt att man ska locka med moroten istället för med piskan.

Vill bli vinstdrivande
Organisationen The Carrotmob startade i San Francisco i USA och har spritt sig till länder i både Europa och Sydamerika. Grundarna vill nu att organisationen ska bli vinstdrivande så att de kan plocka ut lön.

-– Jag har förståelse för det, någonstans när det växer sig stort kostar det pengar. Det är inte självklart att lätt åstadkomma allt med ideela krafter, säger Dan Engström.

Startskott
Han hoppas att fikan imorgon ska bli ett startskottet för att dra ihop en mer regelrätt Carrotmob där företag ställs mot varandra och han tror att fenomenet snart även kommer spridas även till andra svenska städer.

-– Jag har kontakt med en tjej i Stockholm som har börjat på samma saker som jag, säger han.

Jonas Franzén
jonas.franzen@sr.se