Allt fler får medicin mot adhd

Fler och fler unga killar och tjejer äter medicin för adhd, det visar siffror från Apoteket. För tjejer mellan 15 och 24 år har recepten fördubblats de senaste två åren.

– Som att vara på Ica Maxi eller Willys när det är helt fullsmockat med människor och det bara är kaos och stressen är i 110, så känns det i mitt huvud, säger Linn Elofson.

Hon gick aldrig klart gymnasiet, för att hon inte klarade av att koncentrera sig. Hela tiden glömde hon saker och kände att hon inte riktigt passade in någonstans. Efter att ha mått så i många år fick hon diagnosen adhd.

– Det var som att jättemånga pusselbitar föll på plats.

Nu, några år senare, läser hon de kurser hon missade på Komvux i stället och med medicin och annan behandling har hon börjat känna sig med i världen igen.

– Att fler och fler äter medicin mot adhd beror ju i första hand på att det är fler som uppmärksammas och som får en diagnos, säger Ylva Ginsberg som är specialist i psykiatri. Hon berättar att någonstans mellan två och fyra procent av alla över 18 år har adhd - många utan att veta om det.

– Alla kanske inte behöver läkemedel, men börjar man räkna efter hur många två procent av Sveriges befolkning är och hur många som får behandling nu, så är det fortfarande ett väldigt stort glapp.

På vilket sätt hjälpte det dig att få medicin?

– Framför allt hjälpte det mig att känna mig normal. På ett annat sätt lärde det mig att jag inte behöver medicin för att klara av de svårigheter jag har i dag. Och det är jättepositivt, för jag tycker personligen att man inte behöver äta medicin för att man har adhd.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se