gävle

Skräddarsydd brottsbekämpning i Gävle

Gävles kommunalråd Per Johansson skrev i dag på en överenskommelse med polisen om vilka brott som bör prioriteras i kommunen. Droger, ungdomsgäng, skadegörelse och krogvåld blir nu fokus för myndigheterna.

- Jag tycker det känns roligt. Det är spännande, inspirerande och jag ser verkligen fram emot vårt samarbete. Det finns en lång tradition med samarbete mellan kommunen och polisen, vi har gjort vissa förändringar inom polismyndigheten och jag tycker det är jättespännande att se vad vi får ut av det här, säger polisområdeschefen Solvei Kållberg.

Nu är det Gävles tur
Länspolismästare Christina Forsberg reser just nu runt till alla kommuner i länet och skriver under överenskommelser med lokala politiker.

Tanken är att varje kommun ska identifiera de områden de tycker borde uppmärksammas av polisen.

Hittills har sex sådana avtal skrivits på, och nu hade turen alltså kommit till länets största kommun.

- Vi har inom kommunen gjort en inventering som har byggt väldigt mycket på att vi har intervjuat de chefer och andra som har jobbat med de här frågorna i kommunen, säger Gävles kommunalråd Per Johansson.

Vad är de största problemområdena i Gävle?

- Det sker väldigt mycket kring ungdomar, det sker på helger och mycket runt krogar och där det serveras alkohol, men även att man har druckit alkohol eller intagit andra droger och att det sker en skadegörelse runt omkring det, säger han.

Hur kommer Gävles invånare att märka något av det här?

- Förhoppningsvis att man kommer tillrätta med de här problemen på sikt, och att det ska bli en tryggare stad att vistas i, säger kommunalrådet Per Johansson.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se