Umeå

LSD-rättegång avslutad

I går avslutades rättegången i säkerhetssalen i Umeå mot de sex Skellefteå-bor som misstänks vara inblandade i LSD-smuggling från Nederländerna. Åklagare Kjell Janneson yrkade på minst fyra och ett halvt års fängelse för de två huvudmisstänkta männen, alltså de två som ska ha postat LSD från Amsterdam till de fyra andra männen i Skellefteåtrakten.

– En av huvudmännen har sagt att alla har beställt och visste att de skulle åka till Holland. Sedan har det varit ganska omfattande kontakter mellan personerna innan, under och efter den här resan till Holland, säger åklagare Kjell Janneson.

Försvarsadvokaterna tycker att de två ska frias. Straffet för det cannabisinnehav som upptäcktes vid husrannsakan bör redan vara avtjänat eftersom de två har suttit häktade i flera månader.
– Men om rätten ändå väljer att döma till fängelse bör tre år vara mer rimligt, säger försvarsadvokat Johan Gullesjö, och stöder sig på tidigare hovrättsdomar.

En försatt på fri fot
Den här härvan ska vara den största smugglingshärvan i Norrland på många år och handlar om att två män ska ha åkt till Amsterdam, i syfte att köpa LSD. De ska ha skickat fyra kuvert med LSD-tripper till de andra fyra åtalade, men kuverten fastnade i tullen på postterminalen på Arlanda.
Brevmottagarnas försvarsadvokater säger att deras klienter fått breven utan att varit med på det hela, men åklagaren tror inte på det:
– Det är narkotika av sådan mängd och så stort värde att det inte är något man skickar iväg på det viset.

Åklagaren yrkar på minst två års fängelse för de fyra brevmottagarna.
Alla sex åtalade är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för inblandning i narkotikasmugglingen. Alla utom en av dem blir kvar i häkte i väntan på domen den första februari. Det är en av brevmottagarna som nu försätts på fri fot. De fem andra ska stanna kvar i häkte eftersom Skellefteå tingsrätt anser att det finns risk att de annars fortsätter att begå brott.

DNA-spår på kuverten
Åklagaren hävdar att de två huvudmännen har köpt och skickat narkotikan i brev till mottagarna i Skellefteåtrakten. Han stöder sig bland annat på att klistret på kuverten innehåller DNA-spår från en av huvudmännen. Men det köper inte mannens försvarsadvokat Johan Gullesjö:
– Hanterar man papper så kommer naturligtvis DNA på papperet, och det innebär ju inte att man har slickat igen det.
Åklagare Kjell Janneson stöder sig på analysen från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium:
– När vi hörde forensikern på SKL så berättade han att det var stora mängder celler i det här DNA:t, typ saliv då menade han.
Johan Gullesjö tillbakavisar ändå det Jannesson säger:
– Jag vet inte om det var så mycket cellmaterial. Han har i så fall inte talat om hur mycket det var.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se