FJÄLLJAKTEN

Oppositionen vill begränsa utländsk jakt

Socialdemokraterna vill tillsammans med övriga grön-röda partier riva upp beslutet om fri fjälljakt för alla EU-medborgare.
Det framkom i en riksdagsdebatt i dag.

Riksdagen har i dag debatterat jaktfrågor med anledning av en rad motioner i ärendet.

En av motionerna har KG Abramsson och andra socialdemokratiska riksdagsledamöter lämnat in. Motionen handlar om att riva upp dagens regler för småviltjakten i fjällen.

- Vi förstår inte varför regeringen fattade beslutet. Det finns ingen bra argumentation för det, säger Helén Pettersson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Umeå.

Bakgrunden är att ett helikopterföretag i Arjeplog för några år sedan klagade på de dåvarande reglerna som begränsade utlänningars möjlighet att jaga

Reglerna innebar bland annat att utländska jägare hade guidetvång och dessutom fick starta jakten två veckor senare, men företagaren ansåg att detta stred mot EUs principer om fri rörlighet.

Eu-kommissionen påpekade för svenska regeringen att detta kan strida mot Eu:s principer, men tog inget beslut i frågan.

Detta räckte för att regeringen skulle öppna jakten för alla EU-medborgare och Justitiekanslern beslutade att företagaren ska ha rätt till skadestånd.Bengt-Anders Johansson är moderat
riksdagsledamot och han anser att Justitiekanslerns bedömning väger tungt.

- Vi har ingen anledning att tro annat än att JK gjort en korrekt bedömning av detta, säger Johansson.

I dagens riksdagdebatt framkom tydligt att regeringen inte vill ändra dagens modell.

- Vi har inget förslag om att återgå till det som tidigare. Det viktigaste är att de lokalt boende får jaga, sa Erik A Eriksson, Centerpartiet.

Oppositionen är dock beredd att riva upp beslutet.

- Vi har en gemensam reservation om att riva upp beslutet och återgå till de tidigare reglerna, säger Helén Pettersson.

Jörgen Heikki, SR Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio