Regeringsduglighet tung fråga i valduell

Uppdaterad: 18:59
Partiledarduellen i P1:s Studio Ett mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin inleddes med frågan om vad de båda tror om framtiden om motståndaren vinner valet i höst.

– En fortsättning på de här fyra åren som jag menar är djupt orättvis borgerlig politik, sa Mona Sahlin.

– Förmodligen mycket färre jobb. Mer bidragslinje. Ärligt ska sägas att det vet vi väldigt lite om. Jag har ju sagt att det tenderar att bli fusköverenskommelser, de få överenskommelser som har kommit, sa Fredrik Reinfeldt.

Den 45 minuter långa partiledarduellen mellan ledarna för de två regeringsalternativen som står mot varandra i höstens val kretsade kring regeringsduglighet.

Med anledning av den färska uppgörelsen att holländska Spyker tar över Saab fick regeringen kritik av Mona Sahlin.

– Det här beskedet nu tror jag att vi båda gläds åt och hoppas att det innebär trygghet för Trollhättan, men den framtida synen, de kommande mandatperioderna, på svensk industripolitik. Vi har haft en finanskris. Det är sant. Den ser jag precis som alla andra i Sverige, men borde vi inte ha haft en industripolitik värd namnet? undrade Mona Sahlin.

– Industristöd tror jag inte på. Det är väl det som Mona Sahlin försöker säga fast med andra ord. Däremot har vi riktat in oss väldigt mycket på människors anställningsbarhet och vår omställningsförmåga i det svenska samhället, svarade Fredrik Reinfeldt

Både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt kommenterade också det franska förslaget att förbjuda kvinnor att bära burka offentligt.

– Att vi helt enkelt trycker tillbaka ropen och förhoppningar om att vi ska få fler kvinnor som går i burka till exempel. Det vill vi inte i Sverige. Det kommer jag inte att acceptera stillatigande, sa Fredrik Reinfeldt.

Du tar inte avstånd från det här franska förslaget då?

– Jag berättade bara var mitt hjärta är fullt, hur jag vill att Sverige ska utvecklas. Det är inte alltid så att jag i slutet varje mening berättar hur det i lagstiftning ska se ut, sa Fredrik Reinfeldt.

– Religionsfrihet måste betyda både rätten till religion och rätten från religion. Det betyder att jag alltid kommer att slåss för kvinnors rätt att slippa bära burka, men också kvinnors eller flickors rätt att bära sjal, sa Mona Sahlin.

Efteråt sa både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin att de var nöjda med debatten.

– Det var bra ämnen, handlade om väldigt mycket av Sveriges framtidsutmaningar kopplat till jobb, till sjukförsäkring och också till frihet i det svenska samhället, sa Fredrik Reinfeldt.

– Det var en riktig debatt, den var bra. Tydlig, konkret, spännande ämnen, stunsig, tydliga konflikter. Bra, sa Mona Sahlin.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se