Fd länspolismästaren Göran Lindberg häktad

Den förre länspolismästaren i Uppsala län häktades idag på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt av barn.

Han greps i Falun i måndags och har suttit anhållen i Kronobergshäktet i Stockholm sedan i går. Efter att han häktats i dag vid Södertörns tingsrätt så sa hans advokat Karl Harling så här:

– Det är otroligt jobbigt för min huvudman att sitta häktad och hans inställning är att han förnekar brott.

Vad har han berättat för dig om hur han upplever det här?

– Det vill jag inte gå in på, men av naturliga skäl mår han fruktansvärt dåligt, säger försvarsadvokat Karl Harling direkt efter häktningsförhandlingen i Södertörns tingsrätt i dag.

Ärendet började rullas upp redan i somras. Under en utredning som gällde ett mord på en man i Stockholm så hittade polisen flera namn på kända personer i den döde mannens mobiltelefon och i hans dator, enligt källor med insyn i utredningen. Polisen insåg då att de kommit ett nytt nätverk på spåren, ett nätverk för sexuella kontakter.

Under utredningen avslöjades misstankarna om att den förre länspolismästaren i Uppsala län fanns med i det här nätverket. Spaningarna ledde till slut till gripandet av honom i Falun i måndags. Han misstänks då ha befunnit sig där för att träffa en minderårig flicka för sexuella kontakter. Men det är fortfarande oklart vilken roll han egentligen ska ha haft i den påstådda sexhärvan, eller hur omfattande hans kontakter i nätverket ska ha varit.

Klockan tre i dag så häktades han på sannolika skäl misstänkt för dels våldtäkt på en kvinna och dels förberedelse till grov våldtäkt mot barn i tre fall.

Den före detta högsta chefen för Uppsalapolisen, Göran Lindberg, som under sin karriär också haft flera andra höga poster inom polisen i Sverige, har genom åren profilerat sig som föreläsare kring frågor som rör jämställdhet och sexuella trakasserier.

Justitieministern Beatrice Ask säger så här om misstankarna mot Uppsala läns förre länspolismästare:

– Jag tycker att man förväntar sig av människor som arbetar inom rättsväsendet att man är förebilder och lever enligt lagen, och att man har ett omdöme och en människosyn som speglar det rättssamhället står för. Då blir man oerhört arg, besviken och chockad när personer som ska värna lagen misstänks för att bryta mot den.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se