Besvikelse inom polisen

Det råder stor ilska och besvikelse just nu bland de anställda vid Uppsalapolisen. Det säger i dag presstalesmannen Christer Nordström, efter att den förre länspolismästaren i Uppsala, Göran Lindberg, i går häktats misstänkt för grova sexbrott.

Christer Nordström säger att fallet med Göran Lindbergs misstänkta brott är den största skandalen i polismyndighetens historia.

- Vad gäller polisen i Uppsala län så råder här en stor ilska, vrede och också en sorg över att något sånt här kan inträffa, som får sådana här effekter. Spontant så är det här nog säkert den värsta skandalen som drabbat det svenska polisväsendet, säger Christer Nordström.

I går eftermiddag häktades den före detta länspolismästaren i Uppsala län, Göran Lindberg, vid Södertörns tingsrätt. Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt på en kvinna i Bandhagen i Stockholm i januari förra året. Dessutom misstänks han för förberedelse till grov våldtäkt på barn i tre fall, både i Stockholm och i Falun.

Som vi kunde berätta i går så rullades fallet upp under en mordutredning i somras. Efter en tids spaning kunde den förre länspolismästaren gripas i Falun i måndags, där han misstänks ha stämt träff med minderårig flicka. Göran Lindberg nekar till alla anklagelser.

Presstalesmannen Christer Nordström vid Uppsalapolisen förstår om det här fallet påverkar allmänhetens förtroende för polisen:

- Den publicitet som en sådan här händelse med rätta får innebär att det inte finns någon återvändo. För svensk polis handlar det nu om att vi får lov att acceptera den mediabevakning och allt som nu komemr fram och arbeta professionellt och gå vidare i vårt arbete, säger Christer Nordström.

Göran Lindberg var inte enbart länspolismästare i Uppsala län under nio år, utan också en flitig föreläsare. Han föreläste främst om jämställdhet på arbetsplatser men också om sexuella trakasserier och om etik och moral. Något som gör att chocken hos de anställda på polisen i Uppsala i dag är om möjligt ännu större:

- Jag vill påstå att han var besatt i vissa lägen av de här frågorna. Och det är klart, utifrån vad som nu kommer fram så är det det som gör att vi alla är så besvikna och upprörda.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se