Rydal/Haiti

Från Rydal till att hjälpa Haiti

Hjälparbetet på det jordbävningsdrabbade Haiti fortsätter och Bassam El Nawajhah, sjuksköterska från Rydal, befinner sig just nu i Haiti och har varit med och byggt upp ett basläger, en camp, för FN-personal.

Så sent som igår, två veckor efter jordbävningskatastrofen i Haiti lyckades räddningsarbetare rädda en tonårsflicka ut ruinerna av ett hus i huvudstaden Port-au-Prince.

Stora hjälpinsatser finns i Haiti just nu och det pågår ett ständigt arbete för att organisera hjälparbetare på plats.

– Campen är i princip färdigställt. Vi har nu 200 boendeplatser. Köket är i princip klart för att kunna laga 900 måltider dagligen, säger Bassam El Nawajhah. 

Idag eller imorgon kommer omkring 200 ur FN:s personal börja anlända till det färdigställda lägret, berättar Bassam El Nawajhah, sjuksköterska från rydal, som deltar i hjälparbete på Haiti. Själv blir han kvar till slutet av nästa månad tror han. Eventeullt kommer han att börja jobba i sjukstugan i lägret.

Informationen om läget på Haiti är bristfällig för de på plats berättar Bassam El Nawajhah, som på grund av säkerhetsskäl inte kunnat röra sig utanför det område där han jobbar.

– Är ganska övertygad att ni vet mer om vad som händer än vad jag gör. Vi har ju inte tillgång till internet, den informationen vi får, får vi via telefon, genom människor man träffar. Det går ju ett land med väldiga behov. Det går ju en väg härifrån och ner till centrum. Den är inte längre än fyra-fem kilometer men det tar ändå en till en och e halv timma att förflytta sig på den med bil. Det går fortare att gå, säger Bassam El Nawajhah.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se