Hobbykurser granskas

Kurserna på högskolan ska vara akademiska och inga hobbykurser man läser bara för nöjes skull, tycker regeringen. Därför ska alla sommarkurser och kvällskurser börja granskas från och med nu.

Finns ketchupeffekten? Varför skär sig såsen? Vad är glass, egentligen? Det är sånt man får lära sig på Uppsala universitets kvällskurs Kemin i köket. Christer Elvingson som har kommit på kursen säger att den använder vardagliga exempel för att illustrera komplicerade kemiska processer.
- Hur många kristallina former finns det för choklad? Det är ganska avancerat.

Skulle du säga att det är en akademisk kurs?
- Absolut, förkunskap i kemi för att påbörja kursen är högre än vad civilingenjörsprogrammet i kemiteknik har i kemi tex, säger han.

Men kemin i köket och flera andra kurser, framförallt sommarkuser, i Uppsala har fått kritik av studentkåren. Så här har Hanna Mörck därifrån sagt till Radio Uppland tidigare.
- Det blir ju ett hobbyuniversitet under sommaren. 

Högskoleministern har sagt att den som börjar plugga ska kunna känna sig säker på kvalitén även om det bara är en kvällskurs man tar och inte ett helt program. Och Christer Elvingson på Uppsala universitet, där kemin i köket drog i gång förra veckan, håller med om det.
- Ibland behövs det ju en genomgång av kurser.