Polisen:

"Falska rykten om Lindberg"

Uppdaterad 20:03
Polisen anser att många felaktiga uppgifter cirkulerar om utredningen mot den förre polischefen Göran Lindberg, som sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och förberedelse till grov våldtäkt mot barn.

Stockholmspolisen kallade på lördagseftermiddagen till presskonferens med anledning av alla uppgifter som cirkulerar.

– Vi vill försöka stoppa den ryktesspridning och de direkta felaktigheter som florerar i nyhetsrapporteringen, säger Jonas Trolle, som är spaningsledare i fallet.

Den före detta polischefen är häktad för två brott. Det handlar om förberedelse till grov våldtäkt mot barn, och en fullbordad våldtäkt som ska ha skett i januari 2009.

Uppgifter kom till polisen via en tidigare polisutredning. Det är cirka 25 poliser som har jobbat med underrättelsearbetet och spaningen mot den före detta polischefen, fram till dess att han greps.

Polisen är noggrann med att påpeka att utredningen bedrivs mot en person. Det finns inga andra misstänkta just nu, säger Jonas Trolle.

I nyhetsrapporteringen kring den före detta polischefen har det förekommit uppgifter om att polisen hittade namn på flera andra kända personer. Det stämmer inte, enligt polisen.

Inte heller stämmer medieuppgifter att polischefens telefonnummer ska ha hittats i en dator och mobiltelefon i en tidigare polisutredning.

Spaningsledare Jonas Trolle säger att den här utredningen på ett sätt är annorlunda än andra polisutredningar.

– Den här utredningen riktar sig mot en person som har varit anställd inom polisväsendet. Självklart blir det ett ökat tryck.

Att polisen kallar till presskonferens för att rätta till felaktiga uppgifter, har det att göra med att den person som är misstänkt är en före detta polischef?

– Nej, det har inte med det att göra. Det har mest med att göra att det finns människor som är inblandade i det här som inte är misstänkta, och som far illa av det som sker just nu.

När åtal är väckt kommer polis och åklagare att kunna lämna fler uppgifter, enligt Jonas Trolle.

– Det som är kvar att göra i utredningen är givetvis en hel del förhör, det är genomgång av beslag, det är förhör av vittnen, det är förhör av målsägande, och det är självklart förhör med den misstänkte, säger spaningsledaren Jonas Trolle.

Göran Lindberg tillbakavisar anklagelserna mot honom. 


Karin Runblom
karin.runblom@sr.se