Granö

Beckasingården invigd

I går invigdes Granö Beckasingården, i Granö mellan Vännäs och Lycksele. Om två år börjar man bygga det spektakulära Beckasinhuset som ska innehålla ett stort fågelgalleri. Gårdagens invigning av Granö Beckasingården är ett första steg mot det besöks- och upplevelsecentrum som man hoppas att Granö ska bli.

– Innan vi har den stora fågeln som lyfter vingarna så vill vi börja med något i mindre skala, säger Lisbeth Jacobsson är styrelsemedlem i Granö Beckasin AB.
Den stora fågeln är ju det stora fågelgalleri som man planerar att bygga, och där själva byggnaden ska ha formen av en fågelkropp, med 58 meter mellan vingspetsarna.

I den nyinvigda Granö Beckasingården ska man börja med att ha upplevelsekvällar. Bland annat kommer Torbjörn Holmlund från Svansele och ska hålla föredrag.
Torbjörn har ju också han planer på att bygga upplevelsecentrum i form av ett stort djur, i det här fallet handlar det ju om jätteälgen Stoor'n. Man ska ha kurser och naturvandringar och till sommaren ska man också erbjuda flottfärder på Umeälven.
– Vi vill att bygden ska utvecklas, och vi tror att det här ska generera i att fler vill flytta hit, säger Lisbeth Jacobsson.

Hela satsningen i Granö, inklusive den planerade hotelldelen, kommer att kosta cirka 100 miljoner kronor, och nu gäller det att ragga finansiärer, berättar Lisbeth Jacobsson tillsammans med styrelseordförande Jan Wejdmark:
– Vi ligger i startgroparna, säger Lisbeth Jacobsson.
– Det är klart att det är mycket pengar och det är lätt att säga att det är omöjligt, men vi säger att det är möjligt, säger Jan Wejdmark, Granö Beckasin AB:s styrelseordförande.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se