Måndag februari

Strömavbrott på Sandvikens sjukhus
Mitt under pågående operation blev det i torsdags strömlöst på operationsavdelningen på Sandvikens sjukhus. Strömavbrottet pågick i 25 minuter och delar av utrustning i operationssalen slutade att fungera.

Reservkraftverket som skulle gått igång startade inte och därför fick sjukvårdspersonalen sköta narkosen av den nedsövda patienten manuellt.

Gunnar Morin berättade för vår reporter Johannes Kvist om vad som hände under operationen och vilken handlingsplan landstinget har för liknande situationer.

Men vad var det egentligen som hände? Varför gick inte reservkraften igång? Kan man vara säker som patient på att detta inte händer igen?


Färilasågen öppnar igen

Samtliga foton: Hasse Persson

I dag mullrade Färilasågen igång igen. Mardrömmen som blev till dröm som blev till verklighet. För ett år sen dödsdömdes sågen av Setras ledning. Färila suckade i en chock. Styrelsen byttes ut och den 21 oktober kom beskedet ingen trott. Sågen ska starta igen. Det skedde och vi var med:


Många rädda inför rättegångar
För ett par veckor sedan blev en 14-åring misshandlad utanför Gävle tingsrätt i samband med en rättegång. Han blev nedskallad av kompisar till en åtalad 15-åring.

Detta kallas för övergrepp i rättssak, dvs att någon hotar eller är våldsam mot ett vittne eller brottsoffer i samband med en rättegång eller polisanmälan. Och antalet övergrepp i rättssak har ökat kraftigt under dom senaste 10 åren i Gävleborgs län. Det visar statistik från polisen. År 2000 var det 55 fall, förra året var det 155. Lars Ståhlberg är advokat i Gävle sedan 40 år och pratade med vår reporter Joakim Lindwall.

Emma-Lena Wennerberg arbetar på Brottsofferjouren i Gävle och kommer till studion för att berätta om hur de upplevt utvecklingen.


Flera Haiti-galor i länet
Igår arrangerades tre olika galor till förmån för Haiti i länet - i Gävle, Ljusdal och Hanebo samlades artister och publik för att skänka pengar och tankar åt det olycksdrabbade landet. Vi pratar med två av arrangörerna - Stefan Olsson i Ljusdal och Åsa Jinder i Hanebo.