”En fråga för GM, inte för regeringen”

Efter avslöjandet att Saabs tilltänkta ägare Victor Muller saknar det kapital som behövs, sa näringsminister Maud Olofsson (C) vid en pressträff att det i första hand är en fråga för GM, inte för regeringen.

Det var på en träff med riksdagsjournalisterna som Maud Olofsson medgav att regeringen inte fullständigt känner till varifrån Spykers storägare Victor Muller fått sina pengar.

Men hon anser att det här i första hand är en fråga för säljaren GM och inte den svenska regeringen.

– Vi måste skilja på vad som är den politiska rollen och vad är affärsrollen. Det jag ser till är att de har egna pengar att gå in med, det är ett privat bolag och att det finns bra säkerheter för lånegarantier vi går in med och att man genomför de projekt man lovat här i Sverige. Det har jag vart noga med att kolla. De andra frågorna får du ställa till dem det berör, säger Maud Olofsson.

Enligt Svenska Dagbladet saknar Victor Muller i dag 175 miljoner kronor för köpet av Saab. Han säger till tidningen att har ett halvår på sig att få fram pengarna.

En annan fråga gäller om den tidigare ägaren i Spyker, den ryske miljardär Vladimir Antonov som misstänkts för grov brottslighet. Victor Muller vill inte svara på frågan om Antonov är kvar i bakgrunden som finansiär.

Maud Olofsson säger att regeringen tidigare motsatte sig att Antonov skulle ingå i ägarkretsen.

– Det var framförallt GM som protesterade mot detta. Du får ställa frågan till GM varför de var så tydliga med det. Vi delade deras uppfattning.

Varför tyckte ni inte om hans medverkan?

– Vi har information kring hans affärer, vi tycker det är bra om det är trygga ägare i bolaget, säger näringsminister Maud Olofsson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se