Måndag 8 februari - Il Risorgimento del 1

Hur blev Italien egentligen Italien?

Hur blev egentligen Italien – Italien? Den frågan skall Åke Malm försöka klara ut i programserien Il Risorgimento, som är det italienska namnet på den rörelse som ledde till att ett lapptäcke av små och större stater på den italienska halvön kunde enas. En dröm som tog 70 år att förverkliga. Italien börjar i år att fira 150 årsjubiléet av sitt enande.

Ett jubileum svenska historieböcker berättar väldigt litet om. Av tradition har historikerna nobbat Sydeuropa och koncentrerat sig på de tre europeiska stormakterna. Det är ur deras synvinklar som händelserna på den italienska halvön diskuterats.

En revolution handlar det om och en revolution med massor av musik. För några av Italiens största kompositörer verkade mitt uppe i folkrörelsen Il Risorgimento: Domenico Cimarosa, Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini, Gaetano Donizetti och sist, men sannerligen inte minst, Giuseppe Verdi. Alla utgjorde en del av det mångfärgade italienska politiska landskapet, så motsägelsefullt men där man ändå kan finna många gemensamma kontaktytor.

En berättelse med mycket musik och många färgstarka personligheter men också med mängder fälttåg, revolutionsförsök och brutala aktioner från makthavare som försökte hålla oppositionen på mattan. Det kommer många unika exempel på historiska italienska ljud ur det italienska riksarkivet för ljudinspelningar som frikostigt delat med sig ur sina väldiga samlingar.

Bland många färgstarka personer finns förstås, Giuseppe Garibaldi, 1800-talets Che Guevara, som visste att vara realistisk bland alla idealister.

Åke Malm har arbetat som journalist i över 45 år i Italien och rapporterat i åratal bl a för Sveriges radio.  

Här på Web-sidan väntar vi på lyssnarnas kommentarer, kritik och frågor.